DOĞAL YÖNTEMLERİ
Dünya genelinde insanlarımızın %80 -%90 oranında uyku problemi yaşamaktadır. Bu sorunlar arasında en çok uykuya dalmakta güçlük, yeterli, kaliteli ve derin uyku uyuyamamak olduğunu söyleyebiliriz. Yaşanan uyku sorunlarını aslıda kolaylıkla yenebileceğimiz bazı doğal yöntemler elbette ki mevcut. Sizin için bu yöntemleri sıralayacağım. Mümkün mertebe bu yöntemlerle uyduğunuzda kesinlikle güne daha iyi uyandığınızı hissedeceksiniz.
- Doğru yatak ve yastık kullanımı sağlamalısınız. Hayatta ve günlük sürecimizde en çok temas ettiğimiz ve alerjenlerin en çok yaşadığı bölge olan yatak ve yastıklarımızın seçimi çok önemlidir. Vücudunuzun anatomik yapısına, sağlıksal durumunuza ve omurga yapınıza destek olacak ürünler seçmeye özen göstermelisiniz.
- Uyku Rutuni Oluşturmalısınız. Yani, her gece aynı saatte yatıp sabahları aynı saatte kalkmaya özen göstermelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre mutlaka 8 saat uyamaya çalışmalısınız. Örn. akşam 23: 00 ile 07: 00 saatleri arasında uyumak en ideal uyku saatleridir.
- Odanızın ısı, nem ve oksijen kalitesine özen göstermelisiniz. Bazı mini cihazlar kullanarak odanızın ısısına, nemine ve oksijen kalitesine bakarak ortam havasına kolaylıkla müdahale edebilirsiniz.Yatak odası için WHO tarafından belirlenen ısı derecesi 18-21 derece, nem ise % 40-60 oranındır.
- Yattığınız odanın hijyenine dikkat etmelisiniz. Yatak odanızı toz tutan eşyalardan mutlaka arındırmalısınız ve sık temizlemeye çalmalısınız. Yatak ve yastıklar için kullandığınız çarşaf ve alezleri en az haftada 2 defa değiştirerek hijyenine özen göstermelisiniz.
- Yattığınız odayı sadeleştirmelisiniz. Yatak odanızı fazla ve dikkat dağıtıcı eşya ve objelere boğmak sizi, enerjinizi ve ruhunuzu olumsuz etkilere kapılmasına neden olabilmektdir. Mümkün ise sadeleştirmeye çalışmalısınız ve tek amacı ve kullanımı uyku olmalı ve uykuyu temsil etmelidir.
- Rahat kıyafetler giymelisiniz. Uyumak için vücudunuzu fazla sıkmayan rahat ve hafif kumaşlı giysiler kullanmak uyku konforunuzu kesinlikle arttıracaktır.
- Yatmadan önce ılık duş alabilirsiniz. Kasların gevşeyecek ve uykuya geçişiniz kolaylaşacaktır.
- Bitki çayı kullanabilirsiniz. Bazı bitki çayları uykuya geçişi kolaylaştırarak uyku derinliğini artırabilir.(örn. Lavanta çayı, Papatya çayı, çarkıfelek otu çayı vb.)
- Odanızı radyasyon yayan cihazlardan arındırın. Televizyon bulundurmak, telefon şarj etme gibi eylemlerde bulunmak, Kablosuz modem cihazlarını açık bırakmak vücudumuzun frekans enerjisini aşırı derecede etkilediği gibi uyku kalitemizi de doğrudan etkiler.
- Kitap okuyabilirsiniz. Bazen zihninizin susmaması, aşırı derecede gün içerside yaşadıklarınızı düşünmeniz uykuya geçişimizi zorlaştırabilir. Düşüncenizin yönünü değiştirmede en etkili yöntemlerden biride koyun saymak yerine kitap okumaktır diyebiliriz.
- Meditasyon yapmalısınız. Yatmadan önce yoga yapmak, Meditasyon müzikleri dinlemek, nefes tekniklerini uygulamak sizi inanılmaz derecede rahatlatarak uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır.
- Yatana kadar yemek yemeyi bırakmalısınız. Beslenme şekliniz ve zamanınız uyku kalitesini doğrudan etkiler.Yemek yemeği yatmadan en az 3 saat önceden kemselsiniz midenizin zor öğüteceği kırmızı et gibi yiyecekleri tüketmeniz sindirimi zorlaştıracak ve sizi rahatsız edecektir.
- Yatmadan önce Alkol ve sigara tüketmemeye çalışın. Özellikle alkol, uykuya geçişi kolaylaştırdığı söylense de durum hiç de öyle değildir. Alkol, kaslarınızı geçici olarak felç eder fakat beyninizin uyku aşamalarını doğru geçirmenizi engeller. Bu nedenle sabah uykusuz, halsiz, kendinizi kötü hissederek kalmanızın en büyük sebebidir diyebiliriz. Nikotin ise ciğerlerinizin kapasitesini zorladığı için doğrudan nefesinizi olumsuz etkiler. Dolayısı ile sağlıksız nefes, uyku kalitenizi de olumsuz etkiler.
- Mavi ışık saçan cihazlardan uzak durun. Yatmadan önce tablet,teflon,televizyon gibi bu tip cihazları en az 1 saat önce kullanmayı bırakmalısınız. Gözlerinizin sağlığını etkilediği gibi melatonin hormonunun salgılanmasını geciktirme etkisine sahiptir.Mümkün ise mavi ışık koruyucu gözlük yada ekran kullanmalısınız.
- Işık ve ses hassasiyetinize göre önlemler alabilirsiniz. Işık hassasiyetiniz için sizi terletmeyecek, ışığı kesecek, gözlerinizi dinlendiren ve sağlıklı nemlenmesini sağlayan uykuya geçişinizi hızlandıran uyku bantlarını kullanmayı deneyebiliriniz. Ses hassasiyeti olanlar ise medikal marketlerden kulak tıpacını temin ederek bu sorunun önüne geçebilir.
- Aroma terapi yöntemleri uygulayabilirsiniz. Difizör yada buhardanlık kullanarak aromatik yağlar eşliğinde gevşemek ve rahatlamak, aromatik yağ karışımlı duş almak, aromatik yağ ile masaj yapmak gibi yöntemler inanılmaz ölçüde uykuya geçişinizi kolaylaştırarak, uyku derinliğinizi büyük oranda arttıracaktır.
- Odanızın belli alanlarına doğal taş yerleştirebilirsiniz. Holistik şifa yöntemleri arasında yer alan doğal taşların etkisi (yaydığı enerji ve frekans) eski yüzyıllardan günümüze kadar dayanmaktadır. Bilimsel kanıtlara dayanmasa da etkileri insanlar tarafından deneyimlenerek tavsiyelerle günümüze kadar ulaşmıştır ve kullanılmaktadır. Meditasyon sırasında elinizde veya odanızda bulundurarak sizde bu eşsiz tılsımlardan yararlanmayı deneyebilirsiniz.
- Tuz Lambası kullanabilirsiniz. Orijinal tuz lambası kullanarak, yaydığı portakalımsı ışık süzmesi sayesinde çoğu kişiyi rahatlatıp dinginleştirdiği deneyimleyen kişiler tarafından söylenmektedir. Ayrıca ısıyla etkileşen tuz, ortamdaki oksijen kalitesini iyileştirerek, havada uçuşan gribal enfeksiyonlar dahil olmak üzere zararlı alerjenleri öldürebiliyor. Ayrıca özel bir kalkan görevi görerek radyasyonun zararlı etkilerinde de sizi koruyabildiğini söyleyebiliriz.
- Ilık süt içebilirsiniz. Gün içersinde yediğimiz yoğurt ya da içtiğimiz ayranın nasıl uykumuzu getirdiğini hatırlarsınız bu nedenle eğer gastrit sorununuz yok ise yatmadan en az 1 saat önce ılık süt içmeyi deneyebilirsiniz. Çünkü melatonin hormonunun en fazla olduğu içecekler arasında ılık süt yer almaktadır.
Yukarıda saymış olduğum yöntemler için tüm uyku ekipmanları ve uygulama yöntemleri konusunda benden bireysel destek yardımı alabilir ve ekipmanları temin edebilirsiniz.
Uykunuzun ve neşenizin bol olması dileğiyle…
HÜLYA AKDEMİR